Drücke „Enter”, um zum Inhalt zu springen.

Мисија Косово – Октобар 2016 – Фото галерија

Повратак на почетак

16.10.2016

Добровољци из три државе су учествовали у овогодишњој мисији Косово. Две групе Европског фронта солидарности са Косовом су посетиле српске мањине у њиховој домовини, где људи од НАТО-агресије 1999. године живе у изузетно тешким условима. У протеклих неколико дана посетили смо различите институције и то школе и вртиће, али и породице којима је помоћ потребна. Даровали смо ствари у вредности од 4063,07€.

Деци породице Шапић из села Бања на северу Косова смо помогли школским материјалом и платили смо рачун за интернат најстаријег сина Дејана за једну годину (360 €). За основну школу “Доситеј Обрадовић” у Ораховцу донели смо 800 свески као и школски материјал за 43 ђака. За гимназију у истој згради, која има, нажалост, само 9 ученика, донели смо такође школски материјал, као и мрежу за одбојку и уз то и лопте за одбојку, фудбал и кошарку као и нови кош за кошарку. Даровали смо и 60 блокова за цртање А3 формата, лењире, боје, палете за мешање, четке, текст-маркере, блокове за писање ,хефталице и разне ситнице као што су оловке, гумице, оштрачи. Све, наравно, у довољној количини, тако да се може дати ђацима по потреби. Ученици су добили велику кесу са школском материјалом ( у вредности свака по 14,85 €). За заједничку потребу обе школе смо даривали са 30 пакета фотокопир папира, једном великом кутијом креда (200 плавих, 200 црвених, 200 жутих и 2000 белих), као и велики лењир за таблу, угломер и шестар за таблу.

Такође смо посетили вртић “Наша радост” и донирали кола директорки Љиљани Радић за свакодневне послове вртића. И за децу смо опет имали мало изненађење. Даровали смо бојице, свеске и слаткише.

Посетили смо и малу Милицу Ђорђевић, која је сада у 5-ом разреду у Великој Хочи. Она и деца из још 3 фамилије су такође добили школски материјал. Породици Вукмировић из Kосовске Mитровице, чија ћерка Андреа се родила са здравственим проблемима и којој је потребно више операција, смо помогли још пре доласка са новчаном донацијом за операцију. Сина Страхињу, који је велики љубитељ фудбала, изненадили смо дресом пољског клуба Корона Киелце, који су наши пријатељи и помоћници из Пољске предали, као и неким ситницама његовог омиљеног клуба Црвена звезда из Београда. Ово двоје деце такође је добило велику кесу школског прибора, од којих смо могли да снабдемо укупно десет различитих породица.

Али најважније је да смо уопште посетили те људе и чињеница да ми покушавамо да будемо глас Срба са Косова у нашим државама. За сваког учесника су то били веома емоционални дани. Зато објављујемо фото галерију из протеклих недеља и позивамо вас да нас пратите на фејсбуку, где можете пронаћи кратке текстове о свима нашим различитим станицама.

Детаљнији чланак ће уследити наредних дана и недеља.

Повратак на почетак

Wir benutzen Cookies um die Nutzerfreundlichkeit der Webseite zu verbessen. Durch Deinen Besuch stimmst Du dem zu.