Drücke „Enter”, um zum Inhalt zu springen.

Мисија Косово – октобар 2019.

Седам волонтера из Србије, Италије, Републике Српске и Немачке учествовало је од 14. до 18. октобра у овогодишњој Мисији Косово. Укупан обим донација у стварима и новцу износио је најмање 2.271,67 евра.

Од оснивања 2013. године у Италији ЕСФК (Европски фронт солидарности за Косово) могао је, захваљујући својим подржаваоцима и помагачима, да подржи више породица и институција. У оквиру наших активности, на пример кроз укључивање различитих фирми и занатских радионица, директно или индиректно смо подржавали многе различите етничке групе, чији суживот у миру на простору Косова и Метохије изричито заговарамо! Стога се на овом месту још једном мора подвући да није реч о површно политичком пројекту и да нам промене на Косову које напредују од 2013, наравно, нису остале скривене.

Зато нам је у оквиру нашег последњег путовања у фокусу била и организација једног великог спортског турнира на коме су се у четвртак 17. октобра ученици из места Велика Хоча, Ораховац, Севце, Готовуша, Осојане, Штрпце и Прилужје одмеравали у одбојци, кошарци и фудбалу. Овај први „Kosovo and Metohija Schools Championship“, о коме је известила и станица РТК, био је за све учеснике добродошла промена и велика радост. Подржан од организације Мајка девет Југовића (Народна кухиња) и захваљујући благослову Српске православне Цркве дан се завршио заједничким ручком и доделом награда тимовима и најбољим играчима у свакој од три дисциплине.

Већ у понедељак наша активност је отпочела посетом породици Шапић у селу Бања коју пратимо већ извесно време. Као и ранијих година подржавамо ову породицу преузимањем трошкова у висини од 360 евра за интернат њиховог сина Дејана који ће следеће године завршити своје школовање. Тиме овај пројекат можемо привести крају и отворити простор за нови. Даљу помоћ пружили су наши волонтери набавком хитно потребног огрева за наступајућу зиму, а који је још исто вече испоручен од стране албанских радника. Ово, али такође и бројни други примери из нашег рада претходних година су живи доказ фокус нашег рада лежи једино на помоћи онима који су у невољи.

Следећег јутра посетили и основну школу „Милун Јакшић“ где су радници већ били присутни како би саставили пет нових великих витрина за школску библиотеку, а које су финансирали наши дародавци и волонтери. Директор Дарко Ристић нас је најпре врло срдачно поздравио, захвалио се у име наставног колегимуја на пруженој помоћи и известио о актуелној ситуацији школе и о тешкоћама и проблемима везаним за прибављање грађевинског земљишта за хитно потребну спортску салу. Такође, Љиљана Миленковић, професорица задужена за опремање школске библиотеке обрадовала се нашој донацији у стварима у вредности од 1.100 евра и сада коначно може да почне са испуњењем својих планова. Након обиласка школе, кратког разгледања парцеле предвиђене за спортску салу чија се куповина услед неких препрека нажалост још увек није могла реализовати, и фотографисања са децом за успомену, отишли смо на нашу следећу станицу, односно посету српској-православној црквеног општини у Истоку.

Подигнута 1929. године и посвећена апостолима Петру и Павлу, црква у Истоку, окружена високим кућама и готово невидљива, налази се у центру града. Према извештају Уједињених нација црква је оштећена током нереда у марту 2004. године. Прозори, зидови и улаз разнети су експлозијама, унутрашњост цркве, олтар и иконе уништени у ватри. Према извештају УН, парохијски дом који се налазу у близини цркве потпуно је опустошен и спаљен. Након кратког обиласка и разгледања једног великог рибњака који своје производе извози за иностранство, отац Небојша Секулић нас је известио о животу данас врло мале заједнице од око 10 чланова и протумачио нам споменике који се налазе у порти цркве.

Као последњу станицу у уторак увече посетили смо дечију клинику у Лапљем Селу које се налази у близини Грачанице, где нас је примила госпођа др Сања Ракочевић. Сасвим у близини садашњег привременог објекта требало би да наредних година настане нова клиника, како нам је испричала госпођа др Ракочевић. Након краћег разговора и предаје више донација у стварима, углавном играчака за мале пацијенте, опростили смо се од наших домаћина.

Једнако богат догађајима наш пут се наставио у среду. Најпре смо посетили народну кухињу у манастиру Грачаница где смо изнова предали одећу за најсиромашније, као и нешто школског прибора и уз благослов Српске православне Цркве договорили се за храну за спортски турнир, што је на себе преузела организација Мајка девет Југовића, на чему смо им захвални. Након појачања у бази установе у Новом Брду, где смо разгледали цркву и пекару, кренули смо даље како бисмо посетили основну школу „Свети Сава“ у Јасеновику.

Први пут смо посетили ову школу о којој се већ неколико година старају наши волонтери из Чешке. У релативно раскошној школској згради коју је до пре неколико година посећивало стотине ђака, данас се образује 24 деце старости од 6 до 14 година. Након пријема код директора Верице Ристић и њених колега, најпре смо истоварили донете ствари и обишли просторије школе. Ускоро су се деца окупила у зборници и могли смо сваком ученику да предамо једно малено изненађење које се састојало из различитог школског прибора као на пример свезака, оловака, лењира и других ствари. Овде још једном морамо поменути наше помоћнике из Пољске, чијим неуморним залагањем смо били у могућности да не само деци него и наставном особљу предамо велику количину школског прибора за дневне потребе. Осим тога, за неопходну поправку лимитера за притисак воде ставили смо на располагање финансијску помоћ у висини 100 евра.

Након величанственог првог „Kosovo and Metohija Schools Championship“ у четвртак, наставили смо своју активност. У Великој Хочи смо се срели са представником месног фудбалског клуба ФК Раднички и предали му неколико ствари за тренинг. Након кратке посете нашим пријатељима у школи „Светозар Марковић“ са којима смо на растанку заједно запевали, наставило смо пут за Ораховац.

Тамо смо посетили месну цркву и довршили пројекат наших волонтера из Чешке. Заједно са оцем Вељом Стојковићем, који је 23. новембра ос стране епискома рашко-призренског Теодосија рукоположен у чин протојереја, купили смо пећ за нови општински центар. Пећ у вредности од 325 евра је мало касније испоручена и уз помоћ албанског продавца постављена на своје будуће место.

Ипак, још важнија је била наша посета по себи и чињеница да покушавамо да у нашим земљама будемо они који говоре у име Срба на Косову како нам то људи свуда потврђују. За сваког учесника били су то врло емотивни дани. Стога објављујемо најпре галерију фотографија и од срца Вас позивамо на да нас пратите на фејсбук страници, где поред слика можете пронаћи и краће текстове о нашим активностима на различитим станицама.

Wir benutzen Cookies um die Nutzerfreundlichkeit der Webseite zu verbessen. Durch Deinen Besuch stimmst Du dem zu.